2017. március 31., péntek

Medvehagymás csíkos kalács





















Medvehagymás kalácsreceptet keresgéltem a neten. Találtam többfélét,végül magam kombináltam össze több receptből. Pár napja csináltam öregtésztát Limara receptje szerint, így a kalácsot is öregtésztával szerettem volna. Szintén Limara oldalán találtam is kalácsot öregtésztával, azt alakítottam át kicsikét.

Hozzávalók: (2 kalácshoz)
60 dkg finomliszt (+ szükség szerint még pár evőkanálnyi)
23 dkg öregtészta
1 teáskanál cukor
kb. 4,5 dl tej
22 g friss élesztő
2 kicsi tojás (vagy 1 nagy)
2 púpos teáskanál só
7,5 dkg olvasztott vaj

5 dkg medvehagyma
2 teáskanál tökmagolaj

+ tojás a lekenéshez
szezámmag a szóráshoz

A hozzávalókból  (a medvehagymán és a tökmagolajon kívül) géppel bedagasztottam a tésztát.  Két részre osztottam. Az egyik felébe beledagasztottam a medvehagymát, amit a tökmagolajjal együtt botmixerrel pürésítettem (ehhez a medvehagymás tésztához még fog kelleni lisztet hozzáadni, mivel a medvahagymától nagyon ellágyul a tészta!!!). A fehér és a medvehagymás tésztát külön külün tálba raktam, majd letakarva hagytam kelni.
Amikor megkelt, a fehér és a zöld tésztát is két részre osztottam. Az egyik fehér tésztát kinyújtottam, ráfektettem egy ugyanolyan nagyságúra nyújtott zöld tésztát, feltekertem, majd egy sütőpapírral bélelt formába tettem. Ugyanígy a másik kalácsot is előkészítettem. Letakarva hagytam újra kelni (kb 45 percet). Közben a sütőt bekapcsoltam 180 fokra. Amikor a kalácsok megkeltek, lekentem felvert tojással, megszórtam fehér és fekete szezámmaggal. Beraktam az előmelegített sütőbe és kb. 50 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Az öregtészta recepteje (Limarától - érdemes ott az ő oldalán elolvasni a tapasztalatait hozzá)
50 dkg finomliszt
3 dl víz
fél teáskanál só
1 dkg friss élesztő

-ezeket tésztává dolgozni, majd egy fedeles tálban letakarva hagyni másnapig a konyhapulton. (Hűtőben tartva akár 10 napig is tárolható.)







Kókusztejes creme brulee
























Hozzávalók:
500 ml kókusztej
250 ml tejszín (33%-os)
130 g kristálycukor
8 tojássárgája

A kókusztejet a tejszínnel együtt melegedni tettem, de nem hagytam felforrni.
Közben a tojássárgákat a cukorral kikevertem (csak kézi habverővel). Amikor a kókusztej-tejszín keverék már meleg, egy szedőkanállal adagolva a tojássárgás masszához kevertem. Ezután 8 kis tálkába elosztottam, és egy mélyebb tepsibe raktam őket. A tepsibe annyi meleg vizet öntöttem,hogy a formák kb. feléig érjen a víz szintje. Előmelegített sütőbe (150 fok) toltam és kb. 50 percig sütöttem.
Ezután kiszedtem a tepsiből a formákat, hagytam teljesen kihűlni. Folpack fóliával letakarva hűtőbe raktam egy éjszakára. Tálalás előtt minden tálkába kb. 2 teáskanál kristálycukrot szórtam, majd karamellizálópisztollyal aranybarnára karamellizáltam.




2017. március 28., kedd

Medvehagymás pogácsa II.























Ezt a tejfölös pogácsa receptemet vettem alapul,  fél adagból csináltam, ehhez adtam hozzá a medvehagymát.

Hozzávalók:
35 dkg simaliszt
25 dkg margarín
1 púpozott teáskanál só
21 g friss élesztő
10 dkg tejföl
1 tojás sárgája
2  -  2,5 dkg megvehagyma apróra vágva

+ tojás a lekenéshez
+ reszelt sajt a tetejére (nálam cheddar)

- a hozzávalókat összegyúrni  (az élesztőt a tejfölben szoktam elkeverni, azután mehet azonnal a többi hozzávalóhoz), folpack fóliával letakarva hűtőben pihentetni (akár egész éjszakát). Utána kb. ujnyi vastagra kinyújtani, kisebb pogácsaszaggatóval  (3,5 cm) kiszaggatni, sütőpapíros tepsire rakni, tojással lekenni, reszelt sajttal megszórni, és 200 fokos előmelegített sütőben megsütni (kb. 20-25 perc).


2017. március 26., vasárnap

Sütőben készült zöldséges rizses hús



















A recept innen.

Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé
3,5 dl rizs
7 dl víz
2 csomag fagyasztott zöldségkeverék (én két különbözőt tettem)
2 hagyma
3 evőkanál olaj
2 db leveskocka (csirkés)
só, bors,őrölt pirospaprika

+ tálaláshoz reszelt sajt (nálam cheddar)

A vizet felforraltam, és feloldottam benne a leveskockát.
A hagymát kockákra vágtam, teflonserpenyőben olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a kockákra vágott csirkemellet, hirtelen megpirítottam, sóztam, borsoztam, majd a végén megszórtam pirospaprikával, majd átöntöttem egy mélyebb sütőtálba vagy tepsibe. Rászórtam a száraz rizst, a fagyasztott zöldségkeveréket, picit sóztam, borsoztam, ráöntöttem a levet. Előmelegített sütőbe toljuk,amíg a rizs teljesen megpuhul (az eredeti recept kb 45 percet ír, nem lefedve, közben egyszer átkeverve, de nekem még kemény volt a rizs, ígya vége felé lefedtem a tepsit.
Tálaláskor reszelt sajtot szórtam a tetejére. Salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.











2017. március 25., szombat

Kötött (horgolt) húsvéti nyuszi





































Egy nagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű húsvéti nyuszi. Csak egy négyzetet kell kötni lustakötéssel (vagy horgolni, de nekem ebből a fonalból horgolni nem lehetett ).
Ezt a videót vettem segítségül.


















Én ebből a fonalból készítettem (4-es kötőtűvel, 33 szemmel kezdve, annyi sort, hogy egy négyzetet kapjak. Ebből a 25 g-os gombolyagból  2 nyuszi jött ki.) :




2017. március 24., péntek

Halloumi sajt madárbegysalátával




















A  halloumi sajtot papírtörlővel szárazra töröltem, szeletekre vágtam, az egyik oldalukon nagyon picit megszórtam fokhagymaporral.
Egy teflonserpenyőben pár csepp olajat hevítettem, és a sajtszeleteket mindkét oldalukon megsütöttem.
Közben a madárbegysalátát óvatosan összeforgattam negyedekre vágott koktélparadicsommal, picit megsóztam, tányérra szedtem, majd balzsamecetkrémmel meglocsoltam. A megsült sajtszeleteket melléraktam, tönkölyzsemlével tálaltam.


2017. március 4., szombat

Fahéjas muffin cini minis krémmel






















Hozzávalók:
10 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
2 egész tojás
18 dkg simaliszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
15 dkg görög joghurt

+  5 dkg kristálycukor és1 teáskanál fahéj összekeverve a rétegezéshez

Krém:
8 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
30 dkg mascarpone
1 csapott teáskanál fahéj
5 dkg cini minis apróra darálva

+ díszítésnek egész cini minis és még kevéske darált cini minis

A muffintésztához a puha vajat a cukorral és a vaníliáscukorral habosra kevertem. Hozzáadtam egyenként a tojásokat is, a joghurtot, majd legvégül a lisztet, amiben előtte elkevertem a fahéjat és a sütőport.
A muffinformát kibéleltem papírkapszlikkal. Mindegyikbe tettem 1 teáskanál masszát (kicsit szétkentem a kanállal, hogy kitöltse vékonyan az aljukat) majd mindegyikre rászórtam 1 csapott teáskanálnyit a fahéjas cukorból, újra 1-1 teáskanálnyi massza, megint 1-1 teáskanál fahéjas cukor, végül befedtem a masszával. 170 fokos előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem.
A sütőből kivéve hagytam 5 percet a formában, utána rácsra raktam teljesen kihűlni.

A krémhez a puha vajat a cukorral habosra kevertem. Hozzáadtam kevesenként a mascarponet is és a fahéjat, legvégül a finomra darált (késes aprítóban) cini minist.
Amikor a muffinok teljesen kihűltek, nyomózsákkal rózsákat nyomtam a krémből a tetejükre. Megszórtam még szintén darált cini minissel és egész cini minislapocskákat szúrtam a tetejükre. Hűtőbe raktam pár órára, hogy az ízek jól összeérjenek.