2012. február 27., hétfő

Csíkos kalács
















A receptet Illéskrisz oldalán találtam. Nagyon finom kalács. Csak annyit változtattam rajta, hogy kicsivel több cukrot tettem bele.

Hozzávalók (2 kalácsformához):
50 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
3 dl langyos tej
1/2 kocka friss élesztő
13 dkg porcukor (ennyit tettem én, az eredeti recept 3 evőkanálnyit ír)
1 mokkáskanál só
2 evőkanál vaj (5 dkg-ot olvasztottam fel)
1 tojás
3 evőkanál kakaópor

+ 1 tojás sárgája a kenéshez.

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval (a kakaópor kivételével) alaposan kidagasztjuk a tésztát. Kétfelé vesszük, az egyik részbe belekeverjük a kevés vízzel elkevert kakaóport. Mindkét tésztát duplájára kelesztjük. Ha megkelt, a fehér és kakaós tésztát is kettéosztjuk.
Az egyik fehér tésztagombócot kinyújtjuk, ráhelyezzük az egyik kinyújtott kakaós tésztát és feltekerjük. Enyhén kiolajozott kalácsformába tesszük. Ugyanígy elkészítjük a másik kalácsot is. Letakarva újra hagyjuk kelni (még legalább fél órát), utána felvert tojássárgával lekenjük és előmelegített sütőben 165 fokon kb 30-40 perc alatt megsütjük.

2012. február 18., szombat

Füstölt csirkecombok tormás-tejszínes szósszal



















Az ötlet innen , csak nagyon picikét változtattam rajta.

Hozzávalók:
4 db füstölt csirkecomb 
1 fej hagyma
ecetes torma (nálam kb 10-12 dkg)
1 evőkanál mustár
4-5 dl főzőtejszín
2 teáskanál simaliszt
ízlés szerint só, bors, vegeta.

A combokat hideg vízzel leöblítettem és jénai tálba raktam.













A megtisztított hagymát felszeleteltem, befedtem vele a combokat. (Az eredeti recept szerint üvegesre kell párolni, de én csak nyersen szórtam a húsokra.)













A tormát, mustárt, főzőtejszínt, lisztet simára kevertem, ízesítettem sóval, borssal, vegetával (vigyázni a sózással, mert a füstölt combok már eleve egy kicsit sózottak) és ráöntöttem az előkészített húsra.











Én lefedve tettem a sütőbe, kb 1 órát sütöttem (v. amíg a hús meg nem puhul). Utána a combokat tányérra szedtem, a szaftot pedig kimixeltem (megj.:az eredeti recept ezt nem írta, de nekem így sokkal gusztusosabbnak tűnt) és úgy öntöttem vissza a csirkecombokra. A köret párolt rizs volt hozzá. Megj.: Nagyon laktató étel, legközelebb sütés előtt kettévágom a combokat.